Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Навършват се 62 години от кончината на народния певец Борис Машалов

Георги Лушнарев: Аз винаги нося Машалов в моята душа и като нежна струна звучат неговите песни на сърцето ми

Снимка: архив

"И тази година няма да пропуснем този юлски месец, дата 16 юли 1962-ра година. Навършиха се 62 години от кончината на великия народен певец Борис Машалов. 
Такъв народен певец не може да бъде забравен от никого от неговите почитатели, а от мен никога, докато съм жив. Аз винаги го нося в моята душа и като нежна струна звучат неговите песни на сърцето ми. Каква голяма радост изпитвам, каква буйна кръв потича по жилите ми и мисля, че ставам два пъти българин."

"Както слънцето грее в красивата ни природа, така и Борис Машалов грее в красивата ни народна песен."

Георги Лушнарев

Това каза народният певец от Беломорска Тракия Георги Лушнарев в ефира на предаването "Рано в неделя" по програма "Хоризонт". Той е последовател на Борис Машалов.

"Аз съм изучил всичките песни на Борис Машалов. Те са 37. Всички песни аз съм ги учил, преписал. От 12 до 14 часа на ден съм репетирал "Заблеяло ми е агънце", само и само да бъда близко в гласово състояние и стила на Борис Машалов. Това е истински учител, който не се забравя. Това са ми учителите - Борис Машалов, Павел Сираков и босненският народен певец Сафет Исович, който има 40 златни плочи."

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна