Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Людмила Петкова: Техническата подготовка за въвеждането на еврото у нас продължава с добро темпо

Вицепремиерът и финансов министър Людмила Петкова (в центъра) участва в заседанието на ЕКОФИН в Брюксел.
Снимка: Министерство на финансите

Техническата подготовка за въвеждането на еврото у нас продължава с добро темпо. Това е заявила вицепремиерът и министър на финансите Людмила Петкова по време на заседанието на финансовите и икономическите министри на страните от Европейския съюз - ЕКОФИН.

Петкова е заявила също така, че подкрепата за Украйна трябва да остане приоритет на Европейския съюз.

В първото заседание във формата ЕКОФИН в рамките на унгарското европредседателство мнозинството от министрите на държавите членки, включително и България, са потвърдили, че подкрепата за Украйна и възможността за осигуряването на средства на ниво Европейски съюз и Г-7 от извънредните доходи от замразените руски активи остават приоритет, става ясно от съобщение на финансовото министерство.

По специфичните теми за България министър Петкова е информирала колегите си, предстои да се финализира предложението REPowerEU по националния План за възстановяване и устойчивост. За целта е изготвен подробен график, съгласуван с ЕК.

Целта е България да представи документите до средата на годината а с оглед получаване на одобрение до края на ѝ.

По темата с присъединяването на България към еврозоната Петкова е подчертала, че когато бъде изпълнен и последният критерий – ценовата стабилност (т.е. инфлацията), ще бъдат поискани извънредни конвергентни доклади.

"За страната ни е важно да получи бърза оценка на готовността си от европейските институции и решение на Съвета с конкретна датата за присъединяване.

Това ще гарантира предвидимост за бизнеса и обществото и достатъчно времеви хоризонт за финализиране на процеса" по приемане на еврото, е заявила Петкова, цитирана от пресцентъра Министерството на финансите.

По публикацията работи: Мария Йорданова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени