Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"С водача, който е направил някое ПТП и в 90 % от случаите е виновен, след наказанието не се работи той да се промени психологически"

Д-р Зорница Тоткова: Високите температури правят водачите не толкова бдителни на пътя

Д-р Зорница Тоткова
Снимка: Личен архив

В жегите агресията на пътя се засилва, това предупреждава доц. Зорница Тоткова от Института за изследване на населението и човека при БАН

Тя е и психолог, който направи преди година проучване в областта на транспортната психология

В жегите да тръгваме на път с кола с климатик. И с нагласата да не бързаме в очакване на дълго планираната ваканция.

"Жегата се надявам да не се отразява на агресията по пътя, защото почти всички автомобили вече имат климатик. Но високите температури се отразяват на физиологично ниво, ставаме малко по-невнимателни, не сме толкова бдителни, изнервяме се допълнително, а ако и не се хидратираме достатъчно, това е не е добре. 

Мисля, че психологически жегата няма голямо значение, по скоро значение има характерът на човека

Аз се опитвам всеки път да тръгвам с нагласата, че е важно да стигна там, за където съм тръгнала, старая се и да проявявам толерантност към останалите, които го правят, да си давам обяснение, че има причина, ако някой направи някоя глупост на пътя, старая се да не се изнервям, да съм търпелива, но това не винаги се получава..., посочи тя. 

По думите й последните години се отбелязва, че има повече агресия на пътя, защото това е по видимо чрез социалните мрежи

Но това, за съжаление, не е адресирано към никакви държавни мерки и политики. С водача, който е направил някое ПТП в 90 % от случаите той е виновен, но не работи с човешкия фактор, за реална промяна в неговото поведение. 

Използват се само конвенционалните начини като налагане на глоби и наказания, но не се прилагат от там насетне никакви програми, за да се работи с този потенциално опасен на пътя водач, изтъкна още доц. Тоткова за БНР.


Още по темата в звуковия файл. 

По публикацията работи: Гергана Хрисчева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени