Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Творчески терминал България-Израел се проведе в София

4
Участници в творческия терминал България-Израел
Снимка: Димитрина Кюркчиева

Българският културен център в столицата стана домакин на арт събитието "Творчески терминал България-Израел, 2024".

Съорганизатори бяха Конфедерацията на българските културни организации и дейци в чужбина, Съюзът на българските писатели, Общество "Димчо Дебелянов" и Българският културен център. Присъстваха автори от чужбина и страната, както и участници в конкурса на Международния фестивал на изкуствата "Българска душа на Святата земя" – 2024, проведен онлайн през май и юни тази година  в различни жанрове.Мнозина от тях получиха наградите си .

Срещата с екипа на арт салон "Сели" от град Бат Ям, Израел е традиционна. Тя се провежда всяка година в София и е реципрочна на участието в израелския фестивал. Тази година събитието бе на 11 юли.

В Българския културен център прозвучаха стихове на наградените участници в раздел "Поезия".

Боян Ангелов връчи две специални награди от името на Съюза на българските писатели, а Анжела Димчева – две специални награди от името на Общество "Димчо Дебелянов" към Националния студентски дом.

Беше представена мултимедия със стихове от Вергиния Илиева, филм за личната съдба на българи в Израел, както и наградени картини от раздел "Изобразително изкуство". В раздел "Художествено слово" се изявиха Светлин Трендафилов и Пламен Трифонов.

Публиката се наслади на изпълнението на Дефне Мустафа, носител на "Гран при" в раздел "Песен от български филм".

Срещата премина със специалното участие на актьора Симеон Владов, който изнесе рецитал с творби на участници. На пиано акомпанираха Вивиан Леви Райчинова и Румен Михайлов. Водещ на арт събитието бе Весела Райчинова-Сели – поетеса, журналист, продуцент и режисьор.

Чуйте репортаж на Димитрина Кюркчиева от творческия терминал България-Израел в "Артефир", с гласовете на Весела Райчинова, Райна Манджукова, Симеон Владов и Добрин Добрев-Финиотис.

Снимки: Димитрина Кюркчиева, Драгомир Мирчев

По публикацията работи: Росица Михова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна