Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Смесеният хор "Родна песен" – от Търговище до Пекин

Снимка: Хор "Родна песен"

Смесеният хор на Търговище "Родна песен" заминава за Пекин, където ще вземе участие в международен фестивал-конкурс, посветен на хоровото изкуство. В "Нашият ден" разговаряме с Красимира Коларова, художествен ръководител на хора вече 45 години.

Смесеният хор "Родна песен" е основан преди 126 години от възпитаник на Одеското музикално училище. Дейността привлича тогавашната интелигенция на града – нещо, което не се е променило и до днес, по думите на диригент Коларова.

Още преди 30 години хорът започва да изгражда културните си връзки с Китай, когато осъществява първото си турне там. След това е основано сдружението "Приятели на Китай", което започва да развива многоспектърна дейност, разказва Коларова. Членовете на сдружението организират изложби, прожекции, концерти, както и събития, свързани с традиционната китайска медицина.

Хорът "Родна песен" развива своя китайски репертоар с помощта на посолството на Република Китай и Института "Конфуций". В Търговище педагози от Китай идват да преподават китайски в училищата и помагат на хористите с преодоляването на йероглифното писмо.

На предстоящия фестивал хорът ще се яви със седем китайски произведения, а в конкурсната програма ще участва с българска хорова музика, заявява Коларова.

Целия разговор, както и откъс от "Балада за Великата китайска стена" –  чуйте в звуковия файл: 


По публикацията работи: Бисерка Граматикова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна