Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Деветте слона, които превръщат София в артистична сцена

Снимка: "Девет слона"

В разгара на лятната програма за изкуство в града "Девет слона", която продължава до 21 юли в София, в "Нашият ден" разговаряме с нейния куратор Виктория Драганова от пространството Swimming Pool.

Английският израз "слонът в стаята" се отнася до онези очевидни неща, за които не говорим – такова е може би изкуството в градска среда. Ето как създателите на проекта избират неговото име – а и слонът е симпатично животно.

Поетът Стефан Икога е разпилял парчета от свои стихотворения в девет градски локации и е допринесъл за визуалното и текстово общуване на проекта с публиката по един нестандартен начин, описва Драганова.  

"Желанието ни е да отправим една покана и провокация към артистите да излязат извън музейното и галерийно пространство, да отидат на улицата, сред хората. Това е покана към хората да повярват, че изкуството е невероятно и ценно", споделя Драганова.

Кураторът разказва за една от изминалите инициативи, реализирана в квартал Гевгелийски в партньорство със "Зелена линия София". Освен концерт на младежка група се е заформила и дискусия с жителите на квартала за потенциала на изоставените железопътни линии като място за отдих и култура.

Друга любопитна инициатива се намира в ж.к. "Гео Милев", където площадката в едно междублоково пространство се превръща в пространство за съвременно изкуство чрез един QR код, разказва Драганова.

"Девет слона" предлага множество микросъбития – разходки ,срещи, разговори, театър, музика, пърформанс – като целта на всяко от тях е да се свърже с общности от отделни квартали. Галерията Swimming Pool, като място с поглед към цяла София, е отправната и финалната точка на проекта.

Тази вечер от 20:30 ч. в ж.к. "Младост" Тодора Радева ще проведе една поетична и вълнуваща разходка, част от градската поредица "Литературни маршрути".

Утре (18 юли) в книжарница "Светофар" архитектът Виктор Дамов ще представи "Червената книга на София" – за онези заведения, кина, културни пространства, които изчезват, а носят толкова спомени в себе си.

Отново утре в пасажа срещу Съдебната палата Славена Петкова ще представи провокативната инсталация "Първо любов, после всичко останало".

Цялата програма на "Девет слона" можете да намерите тук!

Повече по темата чуйте в звуковия файл: 


По публикацията работи: Бисерка Граматикова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна