Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Идеи за "52 исторически разходки из България" дава в новата си книга Ели Иванова

Идеи за 52 исторически разходки из България дава в новата си книга авторът на блога "Друми в думи" Ели Иванова. Казва, че "това не е пътеводител на най-известните исторически забележителности в България. Това е разходка из магични места, където историята и красотата на природата се сливат в хармония".

Както и предишните ѝ книги, и в "52 исторически разходки из България" Ели Иванова предлага съвети, точни координати, информация за достъпността и маршрутите.

Пред Радио София тя сподели, че трудността в написването на книгата е срещнала в това да отсее само 52 исторически места в България.

"С моята книга давам поне 52 причини да се отиде на различни места в България, които съчетават допир с историята на земите ни и в същото време хората да се насладят на природата, на чистия въздух. Някои от маршрутите са свързани и с водопади, езера, старите манастири, крепости, светилища", каза Ели Иванова.

По думите й, почти навсякъде в България има останки от крепости, построени върху стари светилища. В книгата си, тя дава насоки и за различни праисторически пещери, дали подслон на първите хора по тези земи.

"Има 52 уикенда в годината и човек може да се разходи до различно място. Целта ми е книгата да бъде пътеводител, с ориентировъчни координати на началната точка, указания как да се стигне до нея, особеностите на маршрута. Опитала съм се да ги класифицирам и по трудност маршрутите. Моята цел, когато я писах, беше да бъде полезна на много широк кръг от хора", посочи Ели Иванова.

Според нея всяка разходка е разтоварване от ежедневието и дава на човек различен поглед върху нещата.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Полина Начева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна