Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Виолета Иванова: Продължаваме да работим за МРЗ около 1100 лв., за да бъде включена в Бюджет '25

| Интервю
Виолета Иванова
Снимка: БГНЕС

Имаме промяна в трудовото законодателство и е фиксирано, че минималната работна заплата (МРЗ) трябва да е 50% от средната. Ориентировъчно тя ще бъде около 1080 - 1100 лв. за 2025 г., дори да не се транспонира европейската директивата за адекватна работна заплата.

Това обясни Виолета Иванова, зам.-директор на Института за социални и синдикални изследвания и обучения към КНСБ, в интервю пред БНР.

"Друг е въпросът колко адекватна ще е тази МРЗ у нас. Минималната работна заплата трябва да е равна на заплата за издръжка и тогава можем да кажем, че бедните ще намалеят. Затова настояваме европейската директива да се транспонира", коментира Виолета Иванова.

Тя съобщи, че КНСБ ще настоява за увеличение с 10% на бюджетните заплати.

"Няма да се откажем и следващите месеци ще работим със служебно правителство с редовно правителство по размерите на работната заплата, за да се включат в бюджета за 2025 г.", заяви представителят на КНСБ.

Виолета Иванова коментира, че продължава социалното напрежение в някои сектори, особено в енергетиката, където са засегнати от зелената сделка.

Другият проблем назрява през годините, това е стагнацията в Западна Европа и спадът на производството в български предприятия, които работят за износ, припомни Иванова.

"Вече имаме 6% спад на производството и има съкратени работни места. КНСБ настоява за мерки в подкрепа на фирмите, които изнасят продукцията си", допълни тя.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

По публикацията работи: Александра Никова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна