Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Истина или лъжа

"Фалшификациите съпътстват цялата история на човечеството, мотивите са много и различни и няма нищо ново под слънцето" – казва Иглика Мишкова, куратор от българска страна на изложбата "Истина или лъжа? История на подправянията и фалшификациите", която може да се разгледа в Етнографския музей в София. Тя е дело на Дома на европейската история, музеят към Европейския парламент и представя широка палитра от теми, между които "Власт и молитви", "борба с войната", "Епоха на постистината".

"Един от първите случаи, които са показани е на император Каракала, който заличава образа на своя брат, с който управлява първоначално. Минаваме през фалшивите истории на различни светци, които се използват от църквата и фалшивите индулгенции, които са широко разпространени." – допълва Иглика Мишкова


Изложбата представя и фалшификати, които са разгледани в положителна светлина като фалшифициране на паспорти и документи в годините на Втората световна война, както и купони за храна, помагали на доста хора тогава. "Предлагаме и една игра, която показва начина, по който се формират фалшивите новини днес – казва тя – виждайки по какъв начин функционират механизмите, нека хората да се замислят и да станат малко по-критични."

В българската част на изложбата могат да се чуят разказите на някои от последните оцелели от лагера Белене. Експозицията може да се разгледа чак до месец октомври.

Снимки: Национален етнографски музей, БТА
По публикацията работи: Росица Михова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна