Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В жегата лекари мерят кръвно на пазара в Русе

| Репортаж
Снимка: Община Русе

През цялата минала седмица дневните температури в Русе почти "докосваха" 40-те градуса, а прогнозата за следващите дни е тази граница да бъде прескочена за още седмица време.

Как хората понасят жегата и какви са съветите на кардиолозите?

Известно е, че в Русе лятото е много горещо, а зимата с брулещ северен вятър, пристигащ безпрепятствено от сибирската пустош. Климатът е такъв и нищо не може да се направи, освен да се свикне.

И понеже няма как да врътнем копчето на небесните реотани, сме се приспособили. 

По данни на Центъра за спешна медицинска помощ дори в най-горещите дни има едва по един-два сигнала за хора, на които им е прилошало. Човек свиква с всичко, но превенцията е най-добрата защита, казват медиците.

Една от болниците в града всяка година организира пункт за измерване на кръвното налягане на Централния кооперативен пазар. В тези дни пак са там.

Нищо не може да спре енергичните русенци, но специализантът по кардиология д-р Борил Петров не се отказва да разяснява опасностите. Не в кабинета си, а на пазара, където е пълно с народ въпреки 39.9-грасусовата температура на сянка.

И като доказателство, че докторът има право и с хората трябва да се говори по-настоятелно, идва следващата типична русенка, излязла, за да си купи бански, че отива на санаториум.

Подробности чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Александра Никова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна