Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жители на с. Вардим със

Сигнали за незаконен добив на инертни материали в защитена зона в Дунава

Снимка: РИОСВ - Велико Търново

Жители на свищовското село Вардим сигнализираха за всекидневна незаконна дейност за добив на инертни материали в защитената зона на едноименния остров в Дунава.

Регионалната екологична инспекция във Велико Търново неколкократно е правила проверки и е санкционирала великотърновската фирма за нарушения на Закона за биологичното разнообразие.

Във видеоклипа, изпратен от жители на Варим до БНР, се вижда, че баржа работи около острова, който е защитена зона за опазване на дивите птици.

Кметът на Вардим Сенка Добрева:

"Виждаме, че копае в ръкава между селото и между острова. Дали е разрешено там или не, не можем да кажем. Фирмата работи.

Къде точно трябва да бъдат местата за добиване на инертни материали може да каже Регионалната еко инспекция и тя няколко пъти идва на проверка".

През пролетта на тази година Екологичната инспекция спря незаконен добив на инертни материали от великотърновска фирма в защитената зона.

При последващи проверки нарушения нямаше.
Наша проверка показа, че през юни РИОСВ - Велико Търново е съставила акт на фирмата за складиране на добитите от Дунава инертни материали в имот, попадащ в границите на защитената зона, което е нарушение на Закона за биологичното разнообразие.

Издадена е заповед в срок до 10 месеца фирмата да премахне складираните инертни материали.
По публикацията работи: Мария Йорданова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна