Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жители на община Аврен излизат на протест срещу безводието

Снимка: Архив

Жители на община Аврен се събират на протест срещу безводието. 

Второ лято при рекордно високи температури и обявен оранжев код в селата Аврен, Бенковски, Здравец Садово и Приселци хората са изправени пред проблем с липса на водоснабдяване, което засяга все по-сериозно ежедневния им живот, отбелязват мотивите си организаторите от Сдружение с нестопанска цел "Зелен дом"- Приселци.

До предприемането на тези действия се стига след продължителното бездействие и липсата на адекватни мерки за разрешаване на проблема, посочват още недоволните.

Събиране има за цел да привлече вниманието на отговорните институции и да настоява за поемане на отговорност и даване на адекватни и навременни решения от страна на местната власт и ВиК заради невъзможността им да се справят с водната криза. Водният проблем се случва на фона на опасна за живота метеорологична обстановка, подчертават още организаторите.

Обичайно през летния сезон водата е със слабо налягане, но в последната седмица ситуацията става критична, каза в интервю за Радио Варна инж. Пламен Дочев, който е един от инициаторите на проявата.

Той посочи, че въпросът е повдиган неколкократно пред местната власт, но досега резултат няма. Коментирана е и идеята за изграждане на водопровод между селата Приселци и Близнаци, но проектът буксува също от години, каза още той.

По думите комуникацията с администрацията не е такава каквато трябва да бъде, а напротив  - оттам виждат във всеки опит на жителите да търсят правата си, политическа атака.

Протестът ще се състои днес, от 18:00 часа пред читалището в село Приселци.

Чуйте повече от разговора на Нина Милошевич с инж. Пламен Дочев:

По публикацията работи: Елисавета Илиева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени