Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кейт Смит: Искаме да рестартираме отношенията с Европа, не отново да се присъединим към ЕС

Има прагматичен начин да се работи с Европа, казва британският дипломат

| Интервю
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Над 45 европейски лидери се събират в замъка Бленъм във Великобритания на среща на върха на Европейската политическа общност.

"Представителността е много широка. Европейската политическа общност е форум, събиране, не е институция. Няма предварителен дневен ред, позволява свободни дискусии по най-актуалните теми. Нашата амбиция е да има широк свободен диалог", обясни в интервю за БНР Кейт Смит, шарже д-афер на посолството на Обединеното кралство у нас. По думите ѝ ще бъдат обсъждани "някои от най-съдбоносните въпроси".

Срещите на Европейската политическа общност се провеждат два пъти годишно, като домакин на една от срещите е страна извън ЕС. Сред целите на днешната срещата е да бъдат рестартирани отношенията между Великобритания и ЕС след идването на власт на лейбъристите.

"Бихме желали да рестартираме отношенията с Европа. Като част от този подход министърът на външните работи вече посети някои европейски столици – Варшава, Стокхолм, Берлин. Амбицията ни е да излезем с пакт за сигурност с ЕС. Бихме желали да обсъдим заедно всички предизвикателства пред Европа", обясни дипломатът.

Запитана ще има ли на Острова преосмисляне на Брекзит, Кейт Смит коментира:

"Искаме да рестартираме отношенията с Европа, а не отново да се присъединим към ЕС. Има прагматичен начин да се работи с Европа."

Замъкът Бленъм в Оксфордшир, Великобритания  Снимка: БТА"Отношенията на Великобритания със САЩ са много близки, в много сектори. Тези връзки винаги са били крайъгълен камък за НАТО и ключов фактор за мир и сигурност в Европа", каза още временният шарже д-афер на посолството на Обединеното кралство в отговор на въпрос за евентуалното завръщане на Доналд Тръмп в Белия дом.

Във връзка с подкрепата за Украйна в предаването "Преди всички" Смит посочи, че отделните правителства имат правомощията да определят обхвата и параметрите на военната помощ, Киев - да определи как да използва помощта, но следва да се отчита и потенциалният риск от ответен удар от страна на Москва.

"Но Великобритания ще остане на преден план дългосрочно да подкрепя Украйна и ще гарантираме ресурсите, които да осигурят тази подкрепа - финансово и във военен план."

Отчитайки, че "живеем във все по-нестабилен и поляризиран свят", тя отбеляза, че има много заплахи за европейската и британската сигурност.

За ситуацията в Близкия изток и войната на Израел и "Хамас" Кейт Смит заяви, че трябва с целите на дипломацията да се върви към решението за две държави.

"Това е приоритет за новото правителство."

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.

Превод в ефир: Чавдара Пантич

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна