Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кръстоносните походи – реалност и митове

Снимка: Wikimedia

Няколко века продължават опитите на западното рицарство да освободи Божи гроб. Това е продължителна тема за летописци и странстващи певци, за историци, писатели, кинематографисти и философи. Истината е, че романтиката в този разказ е примесена с истории на стряскащи зверства и жестокости. Част от походите минават през българска територия – тук са освен историята на Балдуин, още историите на Сигизмунд и Владислав Варненчик.

Говорим за тези занимателни и поучителни до днес сюжети, за тайните и мистификациите около тях с историците професор Александър Николов, и доцентите Владислав Иванов и Калин Йорданов от Института по балканистика и център по тракология към БАН. Професор Николов разказва за битката при Никопол на Сигизмунд, където загива цветът на западното рицарство през 1393 г, а нашият цар Срацимир е отведен в плен. Разказва и за битката при Варна, в която губи животът си младият полски крал Владислав. Калин Йорданов се спира върху въпроса за ритуалистиката, мощите и сакралните предмети: обект на поклонение, но и примамлив трофей от походите на кръстоносците. Владислав Иванов разказва за последствията от кръстоносните походи в българските земи, и акцентира върху особеното участие на рицарите-йоанити в тях.

Участниците в разговора разсъждават за военната конвергенция – неизбежна при толкова войни, за културното проникване и за проекциите на тези важни средновековни събития и в съвременността.


По публикацията работи: Росица Михова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна