Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Димитровград задържаха голямо количество нелегално оръжие и боеприпаси

БНР Новини
2
Снимки: МВР - Хасково

Голямо количество нелегално оръжие и боеприпаси задържаха служители на ГДБОП в Димитровград. 

Двама мъже на 58 и 42 години са задържани за 72 часа, повдигнато им е обвинение за държане на оръжие и продажба и отчуждаване на оръжията. Част оръжията са били разглобявани и продавани на части през куриерски фирми. И двамата мъже нямат криминално минало. 

Информацията, получена в ГДБОП в края на 2023 г., е за двама, които набират с цел продажба оръжия и части за тях, включително деактивирани, но годни за употреба. Част от оръжията, предназначени за криминалния контингент, били разглобявани и изпращани на части чрез куриерски фирми към крайните получатели. Към момента няма данни да са изнасяни в чужбина.

Подробности за операцията бяха  оповестени от заместник-директора на ГДБОП старши комисар Калин Литов и началника на звеното на главната дирекция в Пловдив Мариан Митков на съвместен брифинг с участието на окръжния прокурор Иван Стоянов и наблюдаващия прокурор по досъдебното производство Красимира Нейчева от Районна прокуратура –Хасково.

При проведените процесуално-следствени действия са претърсени 8 адреса и 2 автомобила, от които са иззети множество предмети и техника, които имат отношение към осъществяваната дейност: 3 автомата „Калашников“, калъф за оръжието, сгъваем приклад, 8 пълнителя за моделите – празни и заредени, както и 120 боеприпаса калибър 7,62х39; 6 пушки, някои от които с оптичен прицел; 24 пистолета с пълнители и боеприпаси към тях, някои поставени в прозрачни запечатани пликове или в метални кутии; боеприпаси 9х18мм; 10  револвера, повечето от които без надписи и обозначения или със заличени серийни номера; множество части за огнестрелни оръжия, чийто брой и вид престои да бъдат установени с точност, сред тях 41 пълнителя, 14 ръкохватки за пистолети, 2 приклада за пушки, 2 цеви, 2  супресора, 2 метални пластини, 3 затвора за пистолети със заличавани серийни номера или без надписи. Открито е и голямо количество боеприпаси с различен калибър, съхранявано в картонени кутии, прозрачни пакети, калъфи за оръжия и др. Сред иззетите вещи са 2 мобилни телефона и черна жилетка с надпис „POLICE“. Направени са експертизи, разпитани са свидетели.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени