Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Илияна Йотова: Надявам се да има правителство с третия мандат

Снимка: Прессекретариат на президента

Надявам се, че разумът при парламентарните групи ще надделее и ще има правителство с третия мандат, каза вицепрезидентът Илияна Йотова в Созопол, където днес участва в тържествената церемония пред паметника на Левски по повод 187 години от рождението на Апостола на свободата.

Според вицепрезидента в настоящата ситуация страната ни има нужда от работещо правителство: 

"Прогнозата ми се оказа вярна. Разговори, диалог, известни преговори - да, но правителство с втория мандат очевидно няма да имаме. Президентът ще реши кога да връчи третия мандат, знаете, че в момента той е на заседание на Европейското политическо пространство в Лондон.

Ще чакаме да се върне, да прецени ситуацията и да каже кога ще връчи третия мандат и кой ще го получи. Има заявки от няколко политически сили, те предлагат доста широко отворено ветрило за разговори, преговори, склонни са на определени компромиси.

Да се надяваме, че ще надделее разумът и ще има правителство с третия мандат", коментира Йотова, цитирана от БГНЕС.

Вицепрезидентът: Силата е в народа, не в декларациите и голите думи, ни завеща Левски

"Единението на българския народ – това е едно от най-важните послания на Левски. Той знаеше, че когато сме заедно, макар и различни, сме силни. Не силата на декларациите, не на голите думи, а силата, която е в народа, във всеки от нас, ни завеща", заяви още Йотова на тържествената церемония в Созопол по повод 187 години от рождението на Апостола на свободата.

Тя се състоя пред паметника на Левски в морския град, който беше открит миналата година от вицепрезидента:

"Този паметник разказва за най-големия българин, за нашата светиня, за човека, който преди себе си обичаше най-много народа си. За човека, който имаше редкия талант да гледа напред в бъдещето през погледа на следващите поколения и да работи за тях, за свободно и независимо отечество", посочи Йотова. 

Тя изтъкна, че думите на Левски не трябва да бъдат цитирани като лозунги, а да бъдат осъзнавани, да са в душите на всеки. 

"Всяка епоха оставя своите послания, но посланията на Апостола са вечни – за идеали и изконни човешки качества като отговорност, нетърпимост, духовна свобода", заяви вицепрезидентът.

"Народе???? – това обръщение повиква и стряска, кара ни да изтръпваме всеки път, когато го прочетем, да дадем своя отговор", отбеляза Илияна Йотова.

"Левски мечтаеше за чиста и свята република, за България, в която всички са равни независимо от своя етнос. В днешния объркан и все по-опасен свят тези думи звучат още по-стряскащо и трябва да бъдат препрочитани и осъзнавани“, подчерта вицепрезидентът.

По публикацията работи: Мария Йорданова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени