Много често артериалната хипертония протича безсимптомно, а нелекуването на високото кръвно налягане уврежда сърцето.
Съветът на специалистите е да проверяваме на всеки шест месеца стойностите на холестерола, кръвната захар и кръвното налягане, ако сме на възраст до 30 години и на всеки три месеца, ако сме над 50.
Българите често неглижират основните рискови фактори, които са свързани с появата на сърдечно-съдовите заболявания, каза пред Радио София проф. Ивайло Даскалов - началник на клиниката по кардиология във ВМА.
„От друга страна, след като вече е налице заболяване, не го лекуват по възможно най-точния начин. Не сме и от хората, които правим често профилактични прегледи, така че вече появилото се заболяване да бъде под контрол от лекар-специалист“, обясни проф. Даскалов.
Той добави, че храната също е от важно значение, за да поддържаме оптимално телесно тегло. От тази гледна точка, храненето се явява един от важните рискови фактори за сърдечно-съдова заболяемост.
„Заедно с това има и други важни рискови фактори – високият холестерол, високото кръвно налягане – артериалната хипертония. Съществен рисков фактор е и захарният диабет. От съвременните, извън класическите рискови фактори, е повишеното ниво на стрес“, посочи проф. Ивайло Даскалов.
По думите му, други рискови фактори, които допринасят за сърдечно-съдови заболявания са злоупотребата с цигари и алкохол, недостатъчният сън и почивка.
Подробности можете да чуете в звуковия файл.