Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как се оказва първа помощ при ухапване от змия

Снимка: архив БНР

С повишаване на температурите все по-често се срещат змии, които са и по-агресивни, заради сушата. Тази година случаи на ухапвания от отровни змии е имало в района на Белоградчик при берачи на боровинки, каза д-р Любомир Виденов, завеждащ филиала на Спешната медицинска помощ във Видин.

Той поясни, че механизмът на оказване на първа помощ в тези случаи вече е променен:

"Серум не се прави на полето, защото той е много опасен. Той е чужд белтък и човек може да умре от алергична реакция. Ние разполагаме със серум, но избягваме да го правим. Обикновено правим при ухапване метилпреднизолон, нищо друго. И се поставя на мястото на ухапаното само лед или нещо студено, защото се получава оток.

Нищо друго не е необходимо да се прави. Ако е необходимо, трябва да се подаде кислород, ако е уплашен човекът. Серум не се прави, не се реже, не се изстисква, не се смуче с уста в никакъв случай.

Единственото, което могат да направят хората, това е лед или студена вода, ако имат, компрес с мокри кърпи и обаждане на 112 да дойде медицинско лице. И да избягват да са на слънце, защото кръвното пада от самото ухапване. Може да колабират."

У нас има четири вида отровни змии - пепелянка, каменарка и два типа усойници. Не са безопасни и ухапванията от смокове, въпреки че не са отровни, допълни д-р Виденов:

"Въпреки че от ухапване може да се получи и алергична реакция на мястото на ухапването и от смок. Те може при ухапване и тетанус да пренасят, така че се прави задължително и инжекция за тетанус."

По публикацията работи: Полина Тодорова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени