Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кипър ще получи 30 млн. евро от ЕК за наблюдение на морските си граници

Снимка: ec.europa.eu

Кипър ще получи 30 млн. евро допълнително финансиране от Европейската комисия за засилване на наблюдението на морските си граници, съобщиха днес от вътрешното министерство. Подкрепата е част от усилията за борба с незаконната миграция по море.

Проектът на Кипър, одобрен от Брюксел, предвижда надграждане на възможностите на системата за крайбрежен и морски контрол.

С европейските средства ще се подобри електронното наблюдение на морските граници на страната, като целта е да се постигне "предотвратяване на трансгранична престъпност и нелегална имиграция", посочва в съобщението си вътрешното министерство.

От него подчертават, че "с приемането на политики и целенасочени мерки Европейската комисия предоставя допълнителна подкрепа на държавите-членки на първа линия, като Кипър, с крайна цел ефективно управление на миграционните потоци“.

Предложението е разработено съвместно от Министерството на вътрешните работи и Координационния център за търсене и спасяване, специализираното звено за контрол и действия в морската зона на Кипър.

Проектът ще се финансира от фондовете за вътрешните работи на Евросъюза.

В резултат на предприетите от правителството мерки през последните два месеца няма пристигнали в Кипър лодки с мигранти, след техния бум през март и април, показват данните на министерството. 

Никозия се опасява обаче, че при евентуално разширяване на конфликта в Близкия изток ще се увеличат потоците от бежанци към острова, основно заради големия брой сирийци, пребиваващи в Ливан, заяви в началото на юли в парламента външният министър Константинос Комбос.


По публикацията работи: Радмила Попова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени