Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът ще обяви утре кога ще връчи втория мандат

Радев призова за край на войната в Украйна

Румен Радев в двореца „Бленхайм“ във Великобритания в компанията на президента на Сърбия Александър Вучич, премиера на Унгария Виктор Орбан и албанския премиер Еди Рама.
Снимка: БГНЕС

Президентът Румен Радев ще обяви утре сутринта кога ще връчи втория мандат

"В никакъв случай няма да бавя процеса, ще се съобразя и с усилията на партиите наистина да формират правителство, ако могат, но също така ще се съобразя с партиите да имат възможност да водят пълноценна кампания. А тя не може да се случи през август, така че още утре сутринта, връщайки се в България, аз ще обявя моето решение кога ще връча мандата. Преди да приключим официално процедурата по втория мандат аз избягвам да говоря за третия. Ситуацията, както виждате, е доста динамична", каза държавният глава във Великобритания, където се провежда Срещата на върха на Европейската политическа общност. 

Сред разговор с унгарския премиер Виктор Орбан Радев призова за край на войната в Украйна:

"Въпросът не е просто в предоставянето на оръжие и боеприпаси. Основното средство, с което се води тази война, основният фактор, това са хората. И ако ние продължаваме да водим същия стил война, със същата интензивност, ние наближаваме момента, в който Украйна ще остане без хора на бойното поле. Тогава ние всички ще се изправим пред една невероятно тежка и политическа, и морална дилема. От една страна, ако не продължим да подкрепяме Украйна, ние означава, че компрометираме и международното право, и се съгласяваме със сила да бъдат отнемани територии през 21-ви век. Но, ако продължим да я подкрепяме, как ще я подкрепяме? Ще изпратим хора ли? Това е абсурдно". 

По публикацията работи: Радмила Попова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени