Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Огънят тръгна от Воден към Крайново, няма официална информация докъде е стигнал

В село Воден след пожара
Снимка: БТА

Все още няма официална информация каква е ситуацията в боляровското село Крайново и достигна ли огъня до населеното място. Според непотвърдена информация огънят е достигнал до селото, но до там журналисти не се допускат, а властите не отговарят.

По-рано следобед от там бяха евакуирани четирима болни и трудноподвижни хора, а Жандармерията затвори пътя от село Воден към Крайново.
С огънят се борят пожарникари от няколко региона, жандармерия, гранични полицаи, горски служители, доброволци  и един хеликоптер на ВВС на Българската армия. 
При пълна липса на официална информация протича деня в бедстващите райони в района на община Болярово. Обикновено е оскъдна и достига по неофициални канали до медиите. 

Властите не отговарят на журналистическите обаждания.

Единствено социалното ведомство реши да говори с медиите. Директорът на Агенцията за социално подпомагане Веселин Кожухаров обяви, че два екипа са описали щетите във село Воден.

Той обясни, какви са сумите за подпомагане на пострадалите:

"Ще бъдат дадени еднократни помощи в размер на 1578 лв.. При по-големи щети може да се кандидатства и във Фонд "Социална закрила" към Министерство на труда и социалната политика"
 
Това каква сума гарантира?  "Около 4000 лева", посочи Веселин Кожухаров.

Тук имаше хора, които казаха, че са им изгорели къщи за 50-60 000: "Ние все пак покриваме инцидентни нужди, ние не може да възстановим всичко,".

Информацията за опасност от навлизане на огъня в село Крайново дойде от жена, която евакуира в дома за стари хора трудноподвижния си съпруг и родител:

"Защото пожарът е на 1 километър от селото. Майка ми и мъжът ми са трудноподвижни, затова. Други хора не евакуират, те са в училището. Там е безопасно, защото наоколо няма трева и е асфалтирано всичко".

Има ли опасност пожарът да навлезе в селото? "Отидоха доста, четири пожарни да гасят, не зная."

Заради силния вятър и постоянното разгаряне на огнище в близост до дома за стари хора директорката Златка Янева обяви, че е готова отново да евакуира всички 19 души:

 "Имаме готовност за това. Ще бъдат изведени в Малко Шарково. Има там в кметството стая, където ги приютяваме."

Самата Янева също е пострадала в пожара – изгоряла ѝ е къщата:

"Само личните документи, нищо повече, всичко остана, изгоря като факел - мебели, дрехи, абсолютно всичко, фризери, печки, всичко".

Пожарът в района на крайграничните села Горска поляна и Воден пламна в следобедните часове на 16 юли.

Вчера след като огнищата до Горска поляна бяха овладени, силният вятър разпали огънят към  Воден и стихията обхвана селото от три страни. Последва масова евакуация на населението.

Тази сутрин бе най-трудната за тези, които вече нямат дом.

"Аз съм на 66 години. В тази къща съм родена... И днес къщата ми изгоря", разказа разплакана жителка на селото.

Снощи при пожара изгоряха 35 къщи. Борбата с огъня продължава второ денонощие.
По публикацията работи: Мария Йорданова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени