Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Едномесечна забрана за палене огън на открито в населените места в област В. Търново

Снимка: Здравка Маслянкова

Областният управител на Велико Търново забрани със заповед едномесечното обработване на пасища и почистването на сухи треви край железопътните линии и пътищата в региона, както и паленето на какъвто и да е било огън на открито в населените места. 

По десетина тежки пожара гасят ежедневно огнеборците в областта, а хората от свищовското село Ореш, където пожар унищожи къщи, селскостопански постройки, животни, изпепели гори и пасища, призоваха:

"Кметствата да разорат около населеното място. Когато възникне пожар, да не може пожарът да изгори къщите на хората. Към кметството трябва да има гасаческа група от поне 10 човека, които да бъдат оборудвани с топалки, с пръскачки".
Със своя заповед областният управител на Велико Търново Ивайло Здравков днес разпореди на кметовете да осигурят по 6 метра широки просеки около населените места и гробищните паркове в частта им, граничеща с горски и полски територии, а горските стопанства да направят графици с дежурства на техни служители, за да предотвратят инциденти в масивите.

Здравков забрани за един месец машинното почистване на растителност около пътната инфраструктура, но задължи отговорните институции редовно да почистват районите от стъклени отпадъци и лесно запалими боклуци.

До 18 август е забранено на земеделските стопани във Великотърновско да обработват пасищата със селскостопанска техника.
По публикацията работи: Мария Йорданова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени