Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ботев (Пд) отстрани Марибор и продължава в Лига Европа

Ботев отстрани Марибор след 2:2 в Словения
Снимка: ПФК Ботев (Пловдив)

Носителят на Купата на България Ботев (Пловдив) се класира за втория квалификационен кръг на футболния турнир Лига Европа след като направи 2:2 при гостуването си на словенския Марибор в реванша.

В първата среща пловдивчани бяха спечелили с 2:1.

В 13-ата минута Ян Репас откри резултата в полза на домакините.

Той получи пространство да шутира от дъгата на наказателното поле и стреля неспасяемо в долния ляв ъгъл на Игонен за 1:0, като по този начин изравни общия резултат от двата мача.

Отборът на Ботев опита да отговори и в 37-ата минута стигна до първи точен удар. Отправи го Самуел Акере от около 20 метра, но Ажбе Юг нямаше проблеми да улови.

На полувремето старши треньорът на „жълто-черните“ Душан Керкез извърши смяна и пусна в игра Кристиан Нвачукву на мястото на Никола Илиев. 

Именно младият нигерийски футболист се превърна в герой за своя тим само две минути след подновяването на играта през втората част.

Лан Видмар сбърка в собствената половина, Антонио Перера изведе Нвачукву отляво в наказателното поле и нигериецът преодоля Ажбе Юг с прецизен удар по диагонала в долния ляв ъгъл за 1:1.

Веднага след това Марибор можеше отново да поведе в резултата, но удар на Бурле от въздуха премина покрай вратата на Игонен.

Точно след час игра Ботев осъществи пълен обрат. Този път Кристиан Нвачукву влезе в ролята на асистент към Антъни Уджа, който засече неспасяемо с левия крак мекото подаване на нигериеца. 

В 76-ата минута влезлият като резерва Никола Гърлич можеше да възстанови равенството с първото си докосване до топката, но ударът му от около 10 метра се отклони в крака на Йонас Там и излезе в корнер.

Три минути след това изстрел на капитана на Марибор Мартин Милец от пряк свободен удар премина на сантиметри покрай гредата на Игонен. 

В 80-ата минута словенският тим стигна до втори гол. След късо изпълнение на корнер топката бе центрирана към Едгар Етиен Буре, който надскочи Константинос Балоянис и от близка дистанция реализира с глава за 2:2.

До края на мача играчите на Анте Шимунджа притиснаха "канарчетата" в търсене на победата. В 88-ата минута Игонен успя да спаси нов удар на Буре с глава.

Във втората минута от добавеното време изстрел на Ян Репас премина на сантиметри покрай гредата на българския тим. Така Ботев удържа равенството и продължава в надпреварата.

Следващият съперник на пловдивчани е гръцкия Панатинайкос.

В първия мач Ботев ще гостува в Атина на 25 юли, а реваншът е седмица по-късно на стадион „Христо Ботев“ в Пловдив. 


По публикацията работи: Петър Ненов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна