Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Калин Стоянов: Пожарът е на три фронта в ямболските села Крайнево, Воден и Шарково

Автор:
Снимка: БГНЕС

В ямболските села КрайневоВоден и Шарково пожарът е на три фронта, каза служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов от село Мамарчево. По думите му, единият от тях е тръгнал към българо-турската граница, която е сравнително близо:

"Няма, към момента, в турска територия огън. Има турски колеги, които и във вчерашния ден също бяха на нашата територия, и в момента са тук. Те са поели една част от фронта. Те работят също с наши екипи, така че в момента са разпределени всички сили и средства и се надявам, че ще овладеем и на трите места, но същевременно разберете, че може би на всеки 20 минути, да не кажа и по-малко, се получават сигнали на територията на цялата страна и то за тежки пожари", каза министър Калин Стоянов и уточни, че в село Крайново са засегнати около 10 къщи. Няма пострадали хора и жертви.

Стоянов отговори и на критиките, че не са използвани евросредства за техническо обновяване:

"Около 70 процента от техниката, с която разполага в момента Главна дирекция "Пожарна безопасност" - около 800 противопожарни автомобила - са закупени през последните 7-8 години. Има множество поръчки, които са и в момента в процедури".

Очаква се днес транспортният министър Георги Гвоздейков да проведе разговор с представители на мобилните оператори, за да поставят мобилна клетка в село Воден, тъй като един от най-сериозните проблеми е липсата на обхват на мобилните комуникации.

Заседанието на Съвета по сигурност към МС ще бъде утре и на него ще бъдат поканени представители на парламентарните сили, обяви служебният премиер Димитър Главчев. Пред журналисти той каза, че ще бъде представена информация за справянето с огнената стихия, както и ще постави въпроса за поисканата оставка на министъра на вътрешните работи: 

"Ще ги убедим с начина, по който се работи и за който ви казах, че ни споделиха кметските наместници. Казаха: "Организацията е великолепна"", заяви служебният премиер Димитър Главчев.


По публикацията работи: Венцислав Василев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна