Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Глобалният ИТ срив се дължи на софтуерна актуализация на CrowdStrike, блокирала устройства с Windows

Снимка: Ройтерс

Глобалният ИТ срив се дължи на софтуерна актуализация на компанията за киберсигурност, наречена CrowdStrike, която обаче е довела до блокиране на устройствата с Windows. Проблемът е идентифициран, изолиран и вече се работи по отстраняването му, съобщиха от компанията.

Президентът и главен изпълнителен директор на лидера в глобалната киберсигурност CrowdStrike - Джордж Кърц каза, че широкомащабното прекъсване на ИТ, причинено от софтуерна актуализация на антивирусния софтуер на компанията - Falcon Sensor за компютри с Windows в петък, "не е инцидент или кибератака по отношение на сигурността".

"Хостовете на Mac и Linux не са засегнати. Това не е инцидент със сигурността или кибератака. Проблемът е идентифициран, изолиран и е въведена корекция. Ние насочваме клиентите към портала за поддръжка за най-новите актуализации и ще продължим да предоставяме пълни и непрекъснати актуализации на нашия уебсайт“, посочва Джордж Кръц в социалната платформа "Х".

Изглежда, че атуализацията на софтуера на CrowdStrike е засегнала пряко Windows системите по целия свят, причинявайки глобални ИТ проблеми, прекъсвания на тел. 911 в няколко американски щата и прекъсвания в международните авиокомпании, банки и медии. Акциите на компанията се понижиха с цели 20% в предпазарната търговия в САЩ.


По-рано световните агенции предадоха за нарушения в работата на авиокомпании и летища в редица страни по света. 

В САЩ Федералната агенция за гражданска авиация е спряла полетите на авиокомпаниите "Американ еърлайнс" (American Airlines), "Юнайтед" (United) и "Делта" (Delta).

В Германия освен в летището в Берлин, което спря полетите до 10 ч. местно време, за нарушения при определени авиопревозвачи съобщиха и аерогарите в Хамбург и Дюселдорф. Смущения в дейността изпитват всички испански летища, проблемите са основно на гишетата за чекиране и информация за пътниците. 

Нискотарифната авиокомпания "Райънеър" предупреди за "потенциални смущения в мрежата", заради спирането на глобалната система на трета страна. Днешният полет от Берлин за Летище София, изпълняван от "Райънеър", е отменен.

Унгарската "Уиз eър" съобщи, че също е засегната, като не са налични уебсайтът и мобилното й приложение, резервационната система, системата за онлайн чекиране и показване на бордна карта, телефонните централи за нови резервации и промени в съществуващи. Авиокомпанията призова пътниците да бъдат на летището поне 3 часа преди планирания час на излитане.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна