Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Липсата на институционален отговор на политическата корупция е в сърцевината на политическата криза"

Антоанета Цонева: Реализацията на третия мандат е трудно упражнение

Има поле за реални действия в следващия парламент, но може да се започне с конкретни законопроекти още сега, смята тя

| Интервю
Антоанета Цонева
Снимка: БТА

В тази среда устойчиво управление много трудно би могло да бъде създадено.

Това каза пред БНР Антоанета Цонева от ПП-ДБ.

Тя посочи, че няма как нещо да се промени до утре, когато ще бъде връчен вторият мандат, след като желанието им да бъде обсъдена тяхната декларация и да бъде внесена в парламента е "план, който не би могъл да се изпълни" в предлаганите от тях параметри.

"Нашият подход не беше подкрепен – търсенето на тази отсрочка във времето. Но нуждата от разговор беше потвърдена."

За да отпаднат системните предпоставки за безнаказаност на политическата корупция, трябва да има решения, иначе излизане от политическата криза няма да има, заяви Цонева.

Липсата на институционален отговор на политическата корупция е в сърцевината на политическата криза, настоя тя.

Ако не успее и третият мандат, този разговор трябва да продължи в следващия парламент, иначе излизане от тази спирала на избори няма да има, смята Антоанета Цонева.

По думите ѝ, "не може политическият диалог да бъде подменян с ожесточени нападки, обиди и действия, които нагнетяват противопоставяне".

В отговор на въпрос виждат ли от ПП-ДБ в изявленията на лидера на ГЕРБ подадена ръка за следващо управление, Антоанета Цонева подчерта, че "има поле за реални действия", но е важно дали още в този парламент не могат да бъдат направени "необходимите жестове, актове, през които такъв тип взаимодействие да бъде реализирано".

"Законопроектите са готови и би могло да се действа, а не да останем с голи декларации."

Брод в кризата не може да се намери само от една политическа сила, отбеляза Цонева. Според нея е налице "поляризация, която е инжектирана в обществото" и има риск за парламентарната република.

"С оглед развитието на първия и на втория мандат, реализацията на третия ще бъде много трудно упражнение. Това не значи, че не трябва да се води разговор", коментира Антоанета Цонева в предаването "Неделя 150".

Дали ДПС без Пеевски би било приемлив партньор в следващото Народно събрание може да бъде потвърдено или не още с действия в този парламент, преди да се направят политическите заявки за следващите избори, обясни тя.

Цонева определи като "много важен процес за цялата политическа система" това "ДПС да бъде оттласната от това еднолично, доста агресивно управление, на което сме свидетели".

Ако този процес е автентичен, ще помогне на ДПС и ще отнеме от Делян Пеевски неговото позициониране в центъра на всяка картина, изказа мнение тя.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна