Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Никола Цолов постигна първа победа в основно състезание от Формула 3

Никола Цолов
Снимка: Nikola Tsolov Racing, Facebook

Никола Цолов записа първата си победа в основно състезание от Формула 3, след като триумфира в дългата надпревара на пистата „Хунгароринг“ в Унгария. За българинът това бе трета победа на това ниво.

Цолов стартира от второто място на стартовата решетка и още в първите метри успя да изпревари своя съотборник Лорън ван Хьопен. 

В края на състезанието нидерландецът започна да притиска по-сериозно Цолов, но българинът удържа първата позиция, печелейки първата си неделна победа. Ван Хьопен завърши на второто място, а мексиканецът Леон остана трети. Леонардо Форнароли финишира четвърти, точно пред третия пилот на АРТ Кристиан Менсъл.

С победата си Цолов се изкачи на осмото място в генералното класиране във Формула 3 два кръга преди края. Българинът има 75 точки на своята сметка и изостава с 44 от лидера Габриеле Мини, който финишира 12-ти днес. Люк Браунинг запазва второто си място на четири точки зад Мини, а Линдблад е трети на шест пункта от лидерската позиция.

До момента Никола Цолов имаше два успеха в спринтовете в Монако и Австрия. Повече победи от Цолов от началото на сезона има единствено Линдблад, който е с четири, по две в спринтовете и в основните стартове.

Сезонът във Формула 3 продължава следващата седмица със стартовете на пистата „Спа“ в Белгия. За съжаление Цолов няма да може да се състезава на любимото си трасе заради наказанието, което му бе дадено по-рано през годината след като той стартира в Еврокупа-3 на „Спа“.
По публикацията работи: Антони Йорданов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна