Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Седми ден се борят с огъня в Боляровско /ОБНОВЕНА/

| обновено на 22.07.24 в 14:19
Снимка: БГНЕС

Седми ден не спира борбата с огнената стихия в крайграничната община Болярово. 

Вече са монтирани и първите фургони за хората, останали без домове. За трайното решение на жилищния проблем ще настояват за отпускане на средства от държавния бюджет.

Въпреки, че в района на град Болярово леко преваля, в близост до пожара, дъжд няма. Усилията днес са насочени към  овладяването на последното останало огнище, между селата Крайново и Голям Дервент, като в гасенето са включени както стотици огнеборци, военнослужещи  и  горски служители. 

Хеликоптери и самолети продължават да обливат горящите участъци. Същевременно в селата Воден и Крайново продължава монтирането на фургоните, предназначени за най-тежко пострадалите, съобщи областният управител Николай Костадинов.

"Ще направим всичко възможно днес да бъдат позиционирани седем контейнера. Тепърва предстои да се инсталират всички тези необходими за ежедневието - ВиК, ток, домакински електроуреди, имаме готовност да бъдат доставени в рамките на няколко дни"

Кметът на Болярово Христо Христов е категоричен, че за семействата, настанени във фургони това ще е само временно решение.

"На мен ми предстои отново среща с премиера Главчев, ако трябва и среща в парламента с председателя на  Народното събрание, ако трябва целево да гласуват някакви средства. Средства на хората трябва да се отпуснат, които имат желание да си възстановят къщите.


Потърпевшите също настояват за трайно решение на проблема:

"Държавата има пари, искаме възстановяване на къщите. Ние няма да ги оставим така - отиваме пред парламента, заставаме там и докато не започне да се работи сериозно по този въпрос, няма да ги оставим  намира", каза Златка Янева.

Седми ден усилията на пожарникарите са насочени към локализирането на пожара. Включени са стотици служители на противопожарните служби от цялата страна, военнослужещи, граничари и горски служители. На място е и тежка верижна техника. Периметърът на пожара е около 73 000 декара, като основно гори широколистна гора, посочи по-рано днес зам.-директорът на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" старши комисар Любомир Баров:

"Всички сили и средства, които досега работеха и към настоящия момент са на терен, хеликоптерите и самолетите ще бъдат включени и през днешния ден."


Работи се по въпроса и за по-бързото изплащане на финансовите средства от страна на държавата, подчерта областният управител Николай Костадинов:

"Имаме уверението, че до края на месеца или в началото на следващия ще започне изплащането на средства от държавата."

По публикацията работи: Християна Йорданова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна