Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Валери Александров-Валекс

Трудно ще е бъдещето на българския карикатурист

Валери Александров-Валекс
Снимка: БНР

"Какво мога да кажа за политиците и карикатурата ли – правил съм две самостоятелни изложби в Народното събрание, през 1991 – с политически шаржове и карикатури. Тогава това беше нещо ново, целият парламент се беше струпал на откриването на тази изложба, имаше коментари и доста интересно, сподели в предаването "Следобед за любопитните" Валери Александров-Валекс – секретар на Секция "Карикатура" в СБХ. 

Хиперболата и сатирата, според него, са в основата на добрата карикатура. Те именно позволяват на карикатурата да казва това, което с думи не е много етично и възпитано. Те ѝ позволяват и да каже онова, което си мислят хиляди, без да го споделят с другите. Всъщност карикатурата и вид провокация към хората, споделя карикатуристът.

През последните години много се промениха условията и възможностите за работа у нас на колегите карикатуристи, сподели в предаването "Следобед за любопитните" Валери Александров. В международен план обаче се появиха нови интересни конкурси, като в диктаторските държави, според него, първи са се усетили и започнали да използват силата на карикатурата. Това, както сподели Валери Александров, дало възможност и на българските автори да се представят и докажат професионализма си. 

Поради променените условия за работа, както и липсата на подкрепа от държава и институции, бъдещето на българския карикатурист ще бъде трудно, твърди Валери Александров-Валекс. Интересът към работата на карикатуристите трябва да се формира сред младите, но някой трябва да ги увлече и да се занимава с тях, уточнява авторът. През последните години на всяка изложба на карикатуристите той отделя място и за младите таланти, като се стимулира работата на ученици от България и българчета от чужбина. Да рисуваш, не само карикатури, споделя той, може да бъде и хоби, а това след години ще стимулира мозъчната ти дейност.

В началото на септември група от осем български карикатуристи и техни колеги от чужбина ще участват в Хасково в "Кауня", където се организира изложба на карикатури, а по-късно всеки един от участниците рисува гражданите. Там всички посетители могат да разгледат и Паметника за завистта.

За направеното през годината и предстоящите събития подробности от разговора на Ани Костова с Валери Александров-Валекс от предаването "Следобед за любопитните" можете да чуете в звуковия файл.

Снимка – Туристически информационен център Хасково
По публикацията работи: Милена Очипалска
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна