Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Продължава гасенето на пожара в планина Славянка, Жандармерията ще помага

Снимка: ЮЗДП

Екипи на Жандармерията се включват в охраната на граничната зона в планината Славянка, обхваната от пожар на територията на съседна Гърция. 
Три денонощия продължават усилията на огнеборците, които не позволяват на пожара да навлезе  в България.

Над 35 пожарникари и служители на горските стопанства с високопроходими автомобили са работили на терен от 4 часа сутринта.

Всички опасности огънят да навлезе на българска територия са били предотвратени.

Хората обаче са уморени и новината, която дойде от вътрешния министър Калин Стоянов,  че към зоната на пожара ще бъдат пренасочени специализирани части на Жандармерията, е  била приета с облекчение, заяви директорът на Държавното горско стопанство в Катунци, инж. Пламен Поюков:

"В момента нещата са по-спокойни от моя гледна точка, защото, когато държавата застане като приоритет зад този пожар и насочи и техника, и ресурс, тогава нещата се получават много по-лесно", отбеляза инж. Поюков.

В момента под ръководството на комисар Валентин Василев, началник на областната Пожарна служа,  заседава Оперативният щаб и се прави организация за утрешните действия в  рисковата зона.

Няма промяна на гръцка територия, където пожарът бушува четвърти ден:

"Нашата цел беше по-скоро да държим огъня извън територията на нашата държава. Гърците продължава и днес с 2 самолета и хеликоптер да гасят, те всъщност правят това, че забавят неговото движение към нашата граница", отбеляза комисар Василев. 

По публикацията работи: Мария Йорданова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна