Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Камала Харис: Ще спечелим президентските избори в САЩ

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Демократическата партия ще излъчи кандидат за президент на САЩ до 7 август чрез виртуално гласуване, заяви председателят на Националния комитет на партията Джейми Харисън. Той обеща "открит и честен“ процес на номиниране. Партийният конгрес ще се проведе от 19 до 22 август в Чикаго, щата Илинойс. Като фаворит се очертава вицепрезидентът Камала Харис, която си е осигурила ангажименти от стотици делегати на конгреса. Тя вече разчита и на подкрепата на влиятелната фигура в партията Нанси Пелоси - бивш председател на долната камара на конгреса.

"Ще спечелим изборите", заяви Камала Харис в град Уилмигтън, щата Делауеър. Тя говори пред служители в седалището на предизборната кампания, които работеха за преизбирането на Джо Байдън като държавен глава, а сега ще работят за Харис. Вярваме в свободата, възможностите и правосъдието за всички, подчерта вицепрезидентът демократ и допълни, че ще възстанови правото на аборт в Щатите със закон. Тя също така подчерта, че политиките на кандидата на Републиканската партия Доналд Тръмп ще върнат Америка в миналото и ще доведат до икономическа несправедливост.

 "Знаем, че на тези избори сме изправени пред въпроса в каква държава искаме да живеем. В държава на свобода, съчувствие и върховенство на закона или в държава на хаос, страх и омраза", каза Харис.

Президентът Джо Байдън обеща да работи за избирането на своя вицепрезидент Камала Харис за следващ държавен глава на Съединените щати и призова служителите, работили за неговото преизбиране, да я подкрепят. Ще направя каквото тя поиска от мен преди изборите на 5-и ноември, заяви Байдън чрез телеконферентна връзка пред служители в седалището на кампанията им в Уилмигтън, щата Делауеър.

По-рано стана известно, че Харис е успяла да набере рекордна сума за кампанията си в рамките на 24 часа, след като Джо Байдън се оттегли от надпреварата за държавен глава на Съединените щати и подкрепи кандидатурата на Харис. Нейният екип е привлякъл 81 милиона долара. Те се добавят към близо 250 милиона, които вече са на разположение за предизборната кампания още от периода, когато Байдън все още беше кандидат за втори президентски мандат. Според изявление на екипа на Харис 81 милиона долара са най-голямата сума, набирана за 24 часа в историята на президентска кампания.   

Камала Харис все още не е официално номинирана за кандидат за президент на Демократическата партия и ѝ предстои да убеди ключови донори и представители на партията да я подкрепят, припомня Франс прес. 

Междувременно и кандидатът за вицепрезидент на републиканците Джей Ди Ванс направи първата си самостоятелна предизборна изява - митинг в бившата си гимназия в родния си град Мидълтън, където изтъкна връзките си с местните хора, похвали Доналд Тръмп и нападна вицепрезидента на демократите Харис. Сенаторът заяви, че истинската заплаха идва от натиска на "елитните демократи", които решиха да изхвърлят Байдън зад борда, а партията му - да се нареди зад негов заместник без първични избори.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна