Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Докато се опитваха да гасят политическите пожари, хората бедстваха"

Иван Демерджиев: Държавата не е на автопилот. Нещо по-лошо: няма пилот

Кой позволи да се стигне до изгаряне на ключова комуникационна инфраструктура в района на пожарите, пита бившият вътрешен министър

| Интервю
Иван Демерджиев
Снимка: БГНЕС

Две неща правят много силно впечатление - тотално подценяване на ситуацията и липса на координация държавата да се справи с тези пожари.

Тази оценка даде бившият министър на вътрешните работи и на правосъдието Иван Демерджиев на реакцията на държавата към пожарите в страната.

"Няколко дни пожарите бяха оставени с тях да се борят по места различни групи, но липсваше национална координация", прави равносметка той.

Часове преди пожарът да обхване къщите в село Воден, вътрешният министър обясняваше в парламента, че всичко е наред, коментира Демерджиев пред БНР.

"Докато се опитваха да гасят политическите пожари, хората бедстваха. Часове по-късно пожарът влезе в село Воден."

"На терен, вместо хеликоптерите да бъдат насочени да гасят пожарите на първите къщи, те гасяха хълмовете. Когато пристигна помощта от Турция, тези хора бяха освободени, бяха изпратени да си ходят обратно и впоследствие се осъзна, че пожарът продължава. Подобна липса на координация е абсолютно неприемлива!"

Основната отговорност е на министъра на вътрешните работи, категоричен е той. По думите му вместо това сме наблюдавали действия на премиера Главчев, който "еднакво неуспешно" се справя и с външната, и вътрешната политика.

За пореден път "достойните гърбове" на българските полицаи, пожарникари, военни и множество доброволци се използват като параван от изпълнителната власт, смята Демерджиев.

Той отправи критики към парламента за "залитане" в търсене на решения, без да се опира на опита на професионалистите. Според него в опита си да реагира на ситуацията с пожарите НС действа хаотично и популистки.

В ПВУ беше предвиден координационен център, който да следи цялостната ситуация в държавата и такива бедствия да се ръководят от национален щаб в реално време. Не се работи по това, просто защото е инициатива на президента, коментира Иван Демерджиев.

"Вместо това се търсят, меко казано, спорни решения, негодни за резултата, който целят", посочи той и даде пример с идеята да се закупуват хеликоптери за полицията.

Системата за ранно предупреждение не беше развита и адекватно финализирана, заяви бившият вътрешен министър.

"Това е само едно от нещата, които не бяха придвижени и завършени. Калин Стоянов дължи и отговори на други въпроси – кой позволи да се стигне до изгаряне на ключова комуникационна инфраструктура в района на пожарите. (…) Имам данни, че има засегната такава инфраструктура."

Настоящият служебен кабинет продължава тенденцията на пропадане, започнала от кабинета на сглобката, изрази мнение Иван Демерджиев.

"Държавата не е на автопилот. Нещо по-лошо: няма пилот."

Цялото интервю слушайте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Яна Боянова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна