Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Какво е полезно за държавата не се обсъжда на електорално ниво"

Мария Спирова: Цинизмът "всички са маскари" е структуроопределящ на изборите у нас

"Правителства на националните приоритети в България работят частично, докато заплашат да постигнат нещо, засягащо нечии интереси"

| Интервю
Мария Спирова
Снимка: Ирина Недева

България от много време е класическа част от европейските тенденции по отношение на случващото се не само в политиката, но сред електората.

Това каза в интервю за БНР журналистът Мария Спирова, която живее във Великобритания.

Според нея е видимо "безкрайно промененото поведение и нагласи на електората и неговото раздробяване".

"Основната разлика, която все още е валидна между обществения договор в западния свят и в България е, че в развитите демокрации все още има консенсус кой е врагът, кой е лошият", изтъкна тя.

Според нея в България това никога не е било на дневен ред и цинизмът "всички са маскари" не е просто виц, а структуроопределящ фактор на избори.

Последните парламенти не са способни да функционират и това не е случайност, подчерта журналистът, като описа поведението на избирателя да наказва с вота си.

"В България какво е полезно за държавата фактически не се обсъжда на електорално ниво."

Целта на ДПС винаги е била изборите да бъдат "резултатно изкривени", заяви Мария Спирова.

"ДПС демонстрира изключително флуидния си захват върху този избирателен ресурс. Те демонстрираха, че може хидравлично да управляват потока от гласове, за да може лудите да се налудуват. Лежаха, лежаха и скочиха от пусията на последните избори. ДПС има ясни планове за тази държава, които очевидно пораждат разногласия вътре в ДПС."

Доган имаше ясен план за държавата, който в един момент престана да бъде план на Пеевски, допълни журналистът в анализа си на случващото се в ДПС.

Опасността е да се смени последният участък на предвидимост в българския политически живот, смята Мария Спирова.

По думите ѝ, на Пеевски е необходимо "убежище в легитимна власт", защото трябва "да се изпере на много високо ниво", и то не моментно – "за 2-3 години". Проблемът с това е, че останалата част от политическия спектър в България се оказва неспособна да ограничи тези процеси и "всички са изпаднали в зрителска роля".

"Никой не се опитва да управлява този процес от гледна точка на държавното здраве."

Всички изчакват случващото се между Доган и Пеевски, за да може остатъкът от политическата система да се нагоди според това, описа картината Спирова.

Борисов сяда да играе шах, но рано или късно хваща дъската и я обръща върху главата на противника си. Никога не е  довършвал партия, коментира още журналистът.

Правителства на националните приоритети в България работят частично, докато заплашат да постигнат нещо, което засяга нечии интереси, подчерта в заключение тя.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна