Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Христофор Караджов за вота в САЩ: Спринт за Камала Харис, тя беше най-логичният кандидат

| Интервю
Христофор Караджов
Снимка: Таня Милушева

"Това е абсолютно осъзнато решение на Байдън, което не му се удаде лесно. До събота буквално е казвал – не, ще стоя", обясни в интервю за БНР проф. Христофор Караджов, преподавател в Калифорнийския университет.

Завръщането на Тръмп на власт би било колосален провал за демократите и той е послушал съветниците си, допълни той.

"Нещата се натрупаха. Впечатленията от Байдън, неговото поведение, възрастта си е факт. И най-вече – допитване след допитване, включително вътрешни, навсякъде губеше, включително в ключови щати – Пенсилвания, Мичиган, Аризона, Охайо, Южна Каролина. Това са щати, без които не може да се спечели президентска кампания."

Камала Харис беше най-логичният кандидат да замени Джо Байдън: първо - като вицепрезидент, второ - има ключово значение за афроамериканския вот, който е много важен в някои от щатите, трето – много лесно се прехвърлят вече събраните в кампанията пари, посочи Караджов.

"Това, че толкова бързо тя събра толкова силна подкрепа, показва, че демократите бързат да се консолидират. Малко над 100 дни остават до изборите."

Джо Байдън и Камала Харис   Снимка: БТАПреподавателят определи като изненада за Републиканците смяната на кандидата на техните опоненти.

Ако Байдън се беше отказал миналата година или преди две години, Харис щеше да има много сериозна конкуренция в Демократическата партия, отбеляза Караджов.

"И не беше ясно кой ще излезе отгоре."

"Това е последната развита западна държава, която не е "опитала" лидер жена. Камала Харис е много силна в някои теми, които са точно женски, да речем, темата за абортите. Това, че е енергична, бивш прокурор. Нейната практика като прокурор има и плюсове, и минуси. Има неща, които лявото крило на Демократическата партия не одобрява особено много. Вярно, че е малко по-лява от Байдън, но не в радикалното ляво. Слаба, уязвима ще бъде по имиграцията. Това със сигурност ще ѝ бъде припомнено", коментира Христофор Караджов.

"Добре е, че времето е кратко. Това ще бъде спринт за нея", изтъкна в заключение той. Според него Демократите няма да загубят инерция.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна