Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дарислав Николов: ИИ има сериозно място в медицината, но няма как да замести емпатията

| обновено на 23.07.24 в 12:38
Снимка: БТА

Как навлизат Изкуственият интелект и новите технологии в медицината и дали ще спечелят битката за човешкото здраве? В последните години наблюдаваме значителен напредък в медицината благодарение на изкуствения интелект (ИИ) и новите технологии. В предаването "Време за наука" младият лекар Дарислав Николов сподели своите виждания и опит относно ролята на ИИ в медицината.

Дарислав Николов отбеляза, че изкуственият интелект може много бързо да измести качеството на нашата работа. "Човешкият фактор липсва при изкуствения интелект, за да може да извлечем максимално позитиви, трябва да работим успоредно с напредващите компютърни науки. Работата на човешкото и компютърното може да доведе до много по-добри резултати", сподели той.

Той подчертава, че ИИ има потенциала да събира и обработва информация със светкавична бързина, което го прави незаменим помощник в диагностичните процедури. "Изкуственият интелект може да събере база информация за секунди, да я обработи и да я предостави на готово при конкретно поставен въпрос", казва д-р Николов.

Особено внимание се обръща на ролята на ИИ в онкологията. Според Николов в медицината най-много ИИ се използва най-вече за диагностика и откриване на начални стадии на онкологични заболявания. Той "подкрепя използването на ИИ в диагностичните процедури с две ръце“, но подчертава, че човешкият фактор остава изключително важен. "Човешкият фактор е много важен, компютърът не може да замени емпатията и емоциите, а за пациента е много важно да се чувства разбран“, отбелязва той.

Въпреки напредъка в технологиите д-р Николов не вярва, че ИИ ще съкрати времето за обучение и учене на медицински специалисти. "ИИ няма да съкрати ученето и обучението, но е възможно да го улесни", заключава той.

Изглежда, че бъдещето на медицината ще бъде комбинация от човешка експертиза и технологични иновации. С правилното използване на ИИ, медицината има потенциала да достигне нови висоти в диагностицирането и лечението на заболявания, като същевременно запазва човешката съпричастност и разбиране, които са толкова важни за пациентите.

Чуйте в звуковия файл. 


По публикацията работи: Зоя Димитрова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна