Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Осмо издание на Фестивала на етносите 2024 в Котел

4
Снимка: БТА

На 26 юли в парк "Изворите" край Котел се открива традиционният Фестивал на етносите, багрите и котленския килим. От 2016 година организатор на събитието е Община Котел. 

"Осмото издание на фестивала е тази година. Амбицията първата година беше да покажем богатата палитра от цветове на котленските килими, както и богатството на четирите етноса, представени в региона ни, представени в импровизираните ни села", заявява в ефира на БНР и предаването "Следобед за любопитните" Коста Каранашев – кмет на Котел. Философията на фестивала, според него, е да се покажат бита, обичаите, носиите и храната на тези етноси – българския, турския, каракачанския и ромския. 

Всичко това се случва сред зеленината на парк "Изворите", където се представят и повече от 25 котленски килима. Уникалният фестивал е вдъхновен от пъстрия котленски килим, който се тъче на вертикален стан. Друга важна негова особеност е, че той комбинира успешно различни занаяти, изложения, демонстрации, ритуали, кулинария, литература, изкуство, танци, музика, багри и килими. 

През краткия период на своето съществуване Фестивалът може да се похвали не само със значителна посещаемост, но и с богата и разнообразна програма. "В някои от селата все още по-възрастните жени тъкат и багрят по старите начини", уточнява кметът Каранашев. 

По време на двудневия фестивал ще бъде представена и куклата "Котленчето" – това е фестивална кукла, в чийто образ се превъплъщава богинята Арахне. "Според гръцката митология гръцката богиня Атина Палада завижда за тъкаческите умения на жената и я превръща в паяк – арахне", разяснява Каранашев. 

"За 26 и 27 юли край Котел се организират много прояви и за децата, за да бъдат приучени и те към изконните традиции в региона. 

Общинските служители са изработили "сладка къща" с много изненади за малчуганите", става ясно от разговора в предаването "Следобед за любопитните".

Целия разговор на Ани Костова с кмета на Община Котел Коста Каранашев от предаването "Следобед за любопитните" можете да чуете в звуковия файл.

Снимка – БТА и Община Котел
По публикацията работи: Милена Очипалска
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна