Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Общински съветници искат подобряване на условията във ветеринарната клиника към "Екоравновесие"

Председателят на комисията по екология Красимир Гълъбов и общинските съветници Ваня Григорова (вдясно) и Марта Георгиева (вляво) дават брифинг в сградата на Столичната община за условията в приютите и клиниките на ОП "Екоравновесие".
Снимка: БТА

Общински съветници в София настояват да бъдат предприети спешни мерки за подобряване на условията във ветеринарната клиника "Връбница" към общинското предприятие "Екоравновесие" и да бъде отменена заповедта, с която се забранява достъпа на доброволците до клиниката. Темата беше обсъдена на среща на общинари с неправителствени организации.

По време на срещата доброволците са представили снимки, които показват тежките условия, в които живеят животните в клиниката. Председателят на комисията по екология на Столичния общински съвет Красимир Гълъбов поясни какво съдържат те:

"Същества, които приличат на кучета, това е нещо ужасно. Ние сме инициирали една работна група, която сме предложили в четвъртък да бъде гласувана, с която ще започнем системна работа за изясняване на всички проблеми в "Екоравновесие".

Заповедта, с която се забранява достъпа на доброволците до клиниката е издадена през април, като доброволци са снимали кучетата в клиниката, когато за тях са полагани грижи от доброволците. Снимките показват и как изглеждат те сега, когато са лишени от техните грижи, каза Ваня Григорова, общински съветник от "БСП за България":

"Трябва да има индивидуални клетки и възможност животните да бъдат извеждани. Не смятам, че това са финансови средства, които са непосилни за столична община".

Проблемите са натрупвани с години посочи Марта Георгиева, представител на ПП-ДБ/СС. Тя уточни, че  бюджетът на „Екоравновесие“ за тази година е 4,3 милиона лева:

"Най-притеснителното е, че това е една жестокост към животните с наши пари, която е безсмислена. Не помага на решаването на проблема, а само поддържа популацията".

В следващите дни предстоят още срещи по темата, каза Марта Георгиева като призова темата да не се политизира, а да се търси трайно решение в полза на обществото и на животните. Посещенията на доброволците е живот за тези кучета, които са затворени там, подчерта  Красимир Гълъбов.

По публикацията работи: Георги Николов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна