Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ръст на интереса към планинските хотели в Кипър

Хотел в Кипър
Снимка: Бранислава Бобанац, БНР

Рекордните жеги в Кипър изпратиха много жители на градовете на прохлада в планинските курорти и напълниха хотелите в тях. Тласък за това развитие в летния сезон дават и действащите два правителствени плана за субсидиран отдих.

Заетостта в планинските хотели бележи ръст, като в делничните дни тя е около 40%, а през уикендите, от петък до неделя, достига 90%, казаха от Комитета за планинските курорти към Кипърската асоциация на хотелиерите.

Тазгодишният летен сезон е един от най-успешните за планинските почивни центрове, които предлагат възможно най-добре услугите си, посочиха от браншовата организация.

От нея очакват до края на август все повече хора да избират тези райони за отдих. Най-голямото търсене е за периода от 11 до 23 август.

"Глътка въздух" поемат планинските курорти с правителствените програми за субсидирани ваканции, приходите от които дават възможност за развитие на бизнеса и модернизация на базата, подчертаха от асоциацията.

До края на септември действа планът за субсидиран отпуск на работещи, а до края на октомври безплатно на хотел в планината могат да отидат пенсионери с ниски доходи.

Максималната температура по високите места на острова през последната седмица се задържа на около 33 градуса, при над 40 градуса във вътрешността му.

Днес отново в Кипър действа жълт код за опасни температури, които ще достигнат 41 градуса.

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна