Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Археолози разкриват нови парчета от историческия пъзел на Созопол

4
Разкопки на обект "Автогара", местност Провлака, Созопол
Снимка: БНР

Археологическите открития ни свързват с изгубените светове на нашите предци. За вълненията на един археолог в търсене на неизвестното, както и за находките и ценните артефакти при спасителните археологически разкопки на обект "Автогара", местност Провлака, Созопол – разговор с д-р Явор Иванов, научен ръководител на разкопките.

Спасителните археологически проучвания на мястото, предназначено за новата Созополска автогара, са започнали още през март месец, разказва д-р Иванов. Археолозите за открили еднокорабна църква с притвор, датираща около XII-XIII в. и заобиколена от некропол. Погребенията в некропола са на три нива, като впечатление прави наличието на много детски останки. На мястото е практикуван обредът на препогребването, когато в един семеен гроб се прибавят новите починали, затова археолозите се натъкват на 6-7 скелета един върху друг. Има и погребани на кръст, което е препратка към християнската символика. В дълбочината на некропола разкопките достигат до артефакти от Късната античност и ранната Византия. Интересна практика е преизползването на каменни блокове от предходни светски сгради за изграждането на погребални структури и покрития.  

Обектът е многопластов и неслучайно Созопол е архитектурен и исторически резерват, изтъква д-р Иванов. Находките в местността реконструират миналото парче по парче и обогатяват представата за средновековното и античното минало на Созопол. Разкопките на обект "Автогара" биха били чудесна врата към Стария град, смята д-р Иванов. За целта археологическите проучвания трябва да приключат, а откритията трябва да бъдат документирани и експонирани в хармония с проекта за автогара.

"Пожелавам си архитектурни детайли, останки в дълбочина, по-интересни римски гробници с архитектурни детайли", казва в края на разговора археологът.

Още за обекта и артефактите в него – чуйте в звуковия файл: 


По публикацията работи: Бисерка Граматикова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна