Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цветлин Йовчев: Политическата криза ще се задълбочи, не съществуват предпоставки за решаване

| Интервю
Цветлин Йовчев
Снимка: Ани Петрова

Политическата криза у нас може да се разреши, ако се постигне стабилност – предвидимост на процесите и системата да гарантира, че ще намалеят обществените търкания. Но, за да се стигне до това трябва трансформация на политическата система, което може да доведе до нов политически продукт.

Това прогнозира бившият вицепремиер, бивш министър на вътрешните работи и бивш шеф на ДАНС Цветлин Йовчев в интервю пред БНР.

"Не може да имаме стабилност и трансформация едновременно. Предпоставките за разрешаване на политическата криза у нас почти не съществуват, очаква се задълбочаване на тази криза. Може да се появи нов продукт. Ако е създаден на същите принципи и правила, няма да промени проблема", коментира бившият вътрешен министър.

Според него  "все повече демокрацията у нас прилича на тази на развиващите се страни – Трети страни", с наличието на агресивен, краен популизъм и склонност да се използва насилие спрямо политическия опонент. Вижте политическите субекти се обвиняват, че са мафия".

За конфликта в ДПС той е категоричен, че това е нанесло вреди на самата партия и в последните дни се забелязва авотескалация и нарастване на агресията.

"Въпросът е колко ще бъдат тези вреди в бъдеще и как ще се излезе? Конфликтът има потенциала да се разшири в цялата политическа система. Защото при тази авоескалация отделните групи в ДПС може да търсят подкрепа навън и това ще стане катализатор за радикализация. Ако някой се изкуши, може да извади и Етническата карта. Ако продължат така може да се стигне до ситуация и нито едно от двете крила да не влезе в следващия парламент", каза Цветлин Йовчев и смята, че избори наесен ще е тест за ДПС.

За назначението на Николай Ненчев в Киев той коментира, че това е показателно за състоянието на институциите у нас.

"Не познавам Ненчев и не коментирам неговите качества, но само по себе си това поставя България в неприятно положение. Не само, че ще страдаме от несъгласувани назначения, но нека погледнем как изглеждаме отвън, а това формира отношението към България и определя тежестта на България в международните отношения и в ЕС", каза бившият вътрешен министър.

В предаването "12+4" той коментира и действията на държавата и реакцията при пожарите в страната.

"Отговорността за справяне със ситуациите е разпределена между ГДПБЗН и местните власти", каза Йовчев.

Подробности чуйте в звуковия файл.

По публикацията работи: Александра Никова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна