Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Какво се казва в доклада на ЕК за върховенството на закона за България

Вера Йоурова говори на пресконференцията за доклада за върховенството на закона за 2024 г. след седмичната среща на Европейския колегиум на комисарите в Брюксел, Белгия, 24 юли 2024 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В България остават предизвикателствата пред качеството на законотворческия процес, се казва в общата част на доклада за върховенството на закона за България, оповестен от Европейската комисия.
В него се отбелязва също липсата на напредък по отношение на достатъчно на брой окончателни присъди за корупция по високите етажи на властта, както и за реформите на антикорупционната комисия. 
Новите промени в Конституцията са довели до ограничаване на правомощията на президента при назначаването на служебни правителства, както и до разширяване на възможностите за отправяне на питания до Конституционния съд, се казва в доклада.

В него обаче се подчертава, че доверието в съдебната система е под 30 на сто.

Страната ни е започнала преразглеждане на стратегията си за борба с корупцията и е разделила комисията за борба с корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество.

Запитана как се отнася към факта, че Конституционният съд може да се произнесе по промените в основния закон евентуално утре, еврокомисарят за прозрачността и ценностите Вера Йоурова отговори:

"Трябва да кажа, че винаги, когато препоръчваме конституционни реформи, правим това като отражение или реакция на трайни проблеми в страната. 

Решенията за тях се вземат единствено от страните членки. В България обаче виждаме доста нестабилна ситуация и затова я насърчихме да преразгледа конституционната система", посочи Йоурова.

"Ако сте в постоянен цикъл на избори, това не е добре от логистична гледна точка", заяви представител на Еврокомисията.

Въпреки това, според него, България е направила много и е в наш интерес да се направят някои неща заради изпълнения на ключови ангажименти по националния план за възстановяване и устойчивост.

Според Еврокомисията остава да бъде решен въпросът с независимостта на регулаторите.

България е сред страните членки, предприели положителни стъпки за подобряване на достъпа до обществена информация, се казва още в доклада.

В същото време у нас се наблюдава забавяне при назначенията на мандатни длъжности.
По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна