Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Остават разногласията по назначаване на български посланик в Украйна

2
Николай Денков
Снимка: БГНЕС

Процедурата по назначаване на български посланик в Украйна остава предмет на разногласия между институциите. 

От прессекретариата на президента заявиха, че още миналата есен президентът Румен Радев и кабинетът "Денков" са съгласували кандидатурата на бившия служител на посолството ни в Киев Петър Танев, но Министерският съвет не е изпратил в президентството съответното предложение. 

Според бившия премиер Николай Денков кандидатурата на Танев е била обсъждана между президента и тогавашния външен министър Мария Габриел, но до официално решение на правителството не се е стигнало, тъй като не е имало внесено предложение от Министерството на външните работи:

"През Министерски съвет не е минавало решение, с което да се предлага посланик. Не е внесено такова предложение от външно министерство. Обърнете се към Мария Габриел, към президентството, това беше дискусия между тях, така че нека те да се обясняват по въпроса".

Междувременно в информационната система на Министерския съвет беше публикуван протокол, според който кандидатурата на Петър Танев за български посланик в Украйна е била гласувана от кабинета "Денков", но предложението не е било изпратено на президента. 

Според премиера Димитър Главчев служебното правителство не трябва да предлага титуляр за поста посланик в Киев. Главчев обяви, че бившият министър на отбраната Николай Ненчев е бил определен за временно управляващ посолството след конкурс:

"Първо беше конкурсът вътрешен, в рамките на МВнР. Никой не се яви. След това г-н Ненчев като външен вече, участва и спечели конкурса. Така че абсолютно всички процедури са спазени, за назначаването на временно управляващ не се иска указ от президента и това, че е нарушена Конституцията, е абсолютна спекулация, Няма такова нещо".

По публикацията работи: Радмила Попова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна