Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зърнопроизводителите

Към МС: Освен държавата, която е обхваната от пожари, земеделският бранш също гори

Снимка: Мая Райнова

От Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) в България настояват за спешни действия на правителството по отношение на селскостопанския бранш.
Земеделските стопани са категорични в исканата оставка на зам.-министъра на земеделието Таня Георгиева заради некомпетентност в работата ѝ и заявяват готовността си за следващи протести, ако споразумението, подписано между тях и министър-председателя от началото на тази година, не се изпълнява.

Проблемите в земеделието в България се дължат на некомпетентни хора, заемащи високи позиции и вземащи важни решения, посочи на днешната пресконференция председателят на НАЗ Илия Проданов по повод исканата оставка.
"Освен държавата, която в момента е обхваната от пожари, земеделският бранш също гори. Всеки един, застанал на такава позиция трябва да се научи да носи отговорност за действията си или за своите бездействия", беше категоричен председателят на НАЗ.

Земеделските производители настояха за гаранции за изплащането на втория транш по украинската помощ.

Още днес те ще изпратят писмо до Народното събрание с искане за актуализация на бюджета, както и ще настояват за среща със служебния министър-председател Димитър Главчев, на която да присъства и земеделският министър Георги Тахов.  
Председателят на Бургаския съюз на зърнопроизводителите Георги Милев заяви готовността на целия бранш за следващи протести, ако споразумението не се изпълнява:

"Ние продължаваме по същия начин, по който бяхме и първия път, ако то не се изпълни.

Протест, задължително, със затваряне на цяла България, и този път ще бъде по-сериозно, защото ще се чувстваме излъгани".

От бранша ще поискат и изслушване в Комисията по земеделие по всички теми, посочени в декларацията им, включително и по темата за напояване.
Подробности чуйте в звуковия файл.
По публикацията работи: Мария Йорданова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна