Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Унгария с ангажимент за решение на проблема "Шенген" за България

Снимка: БТА

Включване на България в Шенгенската зона и със сухопътните граници е високо в дневния ред на започналото шестмесечно унгарско председателство на Съвета на Европейския съюз. Будапеща е поела ангажимент за постигане на скорошно решение по темата, стана ясно от заседанието на парламентарната комисия по външна политика. 

България подкрепя приоритетите на унгарското председателство на Съвета на Европейския съюз за укрепване на общата политика за сигурност и отбрана, посочи заместник-министърът на външните работи Иван Кондов.

"По отношение на сигурността в целия черноморски регион изрично сме изтъкнали, че е необходим нов стратегически подход на Европейския съюз и в тази връзка разчитаме на унгарското председателство за активни усилия в подготовката на новата стратегия на Европейския съюз за Черноморския регион".

По темата за разширяването на Европейския съюз:

"Всички държави трябва да спазват принципа на собствените заслуги".

България изрично е посочила, че позицията ни по отношение на преговорите за членство с Република Северна Македония остава последователна и ще зависи от цялостното изпълнение на поетите от Скопие ангажименти, в това число необходимите промени за вписването на българите в Конституцията на югозападната ни съседка.

"И изпълнението на всички останали елементи на Европейския консенсус, постигнат през лятото на 2022 година. Повдигането на идеи за предоговарянето на вече поети международни ангажименти би довело само до ново отдалечаване от старта на преговорите за членство. Освен всички останали страни в региона на Западните Балкани, Косово има нужда също от заслужена европейска перспектива".

По публикацията работи: Радмила Попова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна