Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Около половината от децата в Европа и Централна Азия са изложени на все по-чести горещи вълни

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Заради екстремни горещини 377 деца са починали през 2021 година в Европа и Централна Азия. Това показват данните от доклад, публикуван от УНИЦЕФ.
Анализът обхваща 23 държави.

"Около половината от децата на двата континента вече са изложени на все по-чести горещи вълни. Все по-високите температури могат да доведат до сериозни усложнения за здравето на най-малките. Ако не се вземат мерки, тези усложнения могат да бъдат животозастрашаващи“, заяви Реджина де Доминичис, регионален директор на УНИЦЕФ за Европа и Централна Азия.

Екстремните интензивни горещини са все по-често срещано явление и в България. Рекордните температури през последните седмици имат преки и косвени негативни последици за възрастните хора и децата, твърдят от УНИЦЕФ.

Според анализите на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) през последните десетилетия продължителността и интензивността на екстремните горещини се увеличават. Това прави горещите вълни сред най-смъртоносните метеорологични явления, а с настъпването на климатичните промени тяхната честота, интензивност и продължителност нарастват.  


По публикацията работи: Радмила Попова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна