Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Унгарският първи дипломат съобщи

България е предложила помощта си на Унгария след спрения транзит на петролни продукти през Украйна

Унгарският министър на външните работи и търговията Петер Сиярто.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

България е предложила помощта си на Унгария за смекчаване на последиците от санкциите на Украйна срещу "Лукойл", които спряха доставките от руската група, заяви външният министър на Унгария Петер Сиярто след среща с българския министър на енергетиката Владимир Малинов.
"Въпреки че между двете страни няма пряка петролна транспортна връзка, т.е. тръбопровод, (българският външен министър) посочи, че ако имаме нужда от допълнителни количества петролни продукти, те могат да бъдат доставени в Унгария чрез различни средства за прехвърляне", се казва в декларация на унгарското външно министерство, цитирано от Ройтерс.

В профила си в мрежата X (преди Twitter) Петер Сиярто написа, че: "България предложи да помогне на Унгария да се справи с трудностите".(...) "демонстрирайки още веднъж истинско приятелство." 

А в профила си във Фейсбук той написа:

"Като истински приятел и надеждна транзитна страна, България помага за сигурността на енергийните доставки на Унгария.

Миналата година 5,6 милиарда кубически метра природен газ пристигнаха в Унгария по график през България, а тази година успяхме да закупим 3,9 милиарда кубически метра природен газ.

Съгласихме се, че Европейският съюз наистина трябва да подкрепя енергийната сигурност на страните от Югоизточна и Централна Европа, като допринася за развитието на инфраструктурата.

Същевременно моят колега предложи помощта си за справяне с трудностите, породени от украинската забрана за транзит на петрол", написа Петер Сиярто.

Вчера Сиярто заяви, че:
По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна