Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България разговаря с Германия за купуване на системи за противовъздушна отбрана

Атанас Запрянов
Снимка: БГНЕС

България разговаря с Германия за купуване на системи за противовъздушна отбрана. Това каза служебният министър на отбраната Атанас Запрянов. По време на заседанието на комисията по отбрана Запрянов настоя за бързото придобиване на способности за противовъздушна защита. 

Министър Запрянов каза, че яснота по темата ще има след края на разговорите. И успокои депутатите, че:

"Съвместната група води разговори с германското правителство. Предстои тепърва да разработим проект за инвестиционен разход, който ще мине през министерството и после ще дойде при вас. Когато сключим навреме договор, имаме изгодни цени. И колкото по-рано го направим това, ще сме сигурни, че в годините това ще е цената за един комплект. Колкото се бавим, цената расте".

Министърът обясни, че страната ни търси "ценови предложения и привилегии, които германското правителство осигурява за техните въоръжени сили“. 

От края на 2023 година страната ни е част от инициативата на 13 НАТО-вски държави за закупуване на идентични ПВО системи. Известната като "Щит на европейското небе" е под егидата на Германия и ще търси съвместна доставка на ПВО системи от типа "Ароу 3" и "Пейтриът". 

По време на комисията Запрянов каза, че на по-късен етап депутатите ще разглеждат и предложенията за договор за противотанковите ракети Javelin, нужни на новите сухопътни машини "Страйкър", както и решението за боеприпаси за машините, които МС одобри в сряда.

"То е на стойност около 118 млн.".

Комисията по отбрана подкрепи допълнителните разходи за дооборудването на двата нови патрулни кораба със системи за електронна война и борба с подводници. Разходите са за около 194,331 млн. лева, разпределени по години до 2028 г. 

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов каза, че в бъдеще двата нови кораба ще имат и дронове за разузнаване и наблюдение.


По публикацията работи: Радмила Попова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна