Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

307 пожара е имало в Русенска област от начабото на месец юни

Снимката е илюстративна.
Снимка: БТА

307 пожара е имало в Русенска област само от началото на месец юни до днешна дата, като при 153 случая става дума за горяща суха растителност. Това стана ясно на среща за предотвратяване на инциденти, организирана от областния управител на Русе.

На срещата при областния управител днес представители на различни институции трябваше да си припомнят основните правила за безопасност при боравене с огън на открито и разпределението на отговорностите при възникване на инцидент.

" Над 95% е човешкият фактор, било то небрежност, неумения и незнания кога и как да боравят с открит огън, а в немалко случаи и умисъл, което е много трудно доказуемо от гледна точка на това, че който иска да направи зулум и умисъл, много трудно биват установявани при тези произшествия".

Това каза директорът на Регионалната дирекция на пожарната комисар Светослав Войчев и допълни, че вече са съставени четири акта на установени извършители, но все още продължава разследването по най-тежкия им пожар това лято - този в квартал "Трите гълъба", където имаше опасност да пострадат хора.

"Ние местното население не можем да ги привлечем нещо да помагат, но искаме да не ни затрудняват, т.е. като им кажат: "Вземете най-ценното си за кратко време и идете в посока, която е противоположна от разпространение на пожара", ние искаме да се спазват нашите указания и те по най-бързия начин да се изтеглят от едното място към другото".

Друг проблем са неизправните спирачни системи на влаковите композиции, при които от искри се възпламенява растителност покрай линията. За това ще се търси отговорност от жп превозвачите.


По публикацията работи: Радмила Попова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна