Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Украйна ще получи от ЕС 4,2 млрд. евро за подпомагане възстановяването на страната

Снимка: АП/БТА

Посланиците на страните-членки на ЕС се споразумяха да бъдат отпуснати почти 4,2 млрд. евро за подпомагане възстановяването на Украйна, обявяват от правителството на Унгария, която в момента е ротационен председател на Съвета на ЕС.

Средствата са предназначени за мирни цели, като възстановяване на инфраструктурата - електропроводи, водоснабдителни системи, пътища и мостове.

Освен това са предназначени да помогнат на Украйна да продължи да изплаща заплати и пенсии, както и да поддържа функционирането на болници, училища и места за настаняване на разселени от войната хора. 

Това решение на дипломатическо ниво се нуждае от политическо одобрение от външните министри. На националните правителства се дава срок да изразят възражения, в случай че имат такива.

Програмата за подпомагане предвижда 50 млрд. евро за срок от 4 години. Около 33 млрд. евро е под формата на заеми, а останалата част е безвъзмездна помощ.

Тези средства не са свързани с отделния фонд извън бюджета на ЕС, предназначен за подпомагане на отбранителните сили на Украйна, който в момента се забавя заради ветото на Унгария.

По публикацията работи: Радмила Попова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна