Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фестивалът "КиноГледка" с първо издание

Двудневната програма включва нови български филми. Вечерите са с вход свободен.

На 2 и 3 август в лятното кино на с. Ново село, област Видин, ще се проведе първото издание на кинофестивала "КиноГледка". Двудневната му програма включва нови български филми. Вечерите са с вход свободен.

"КиноГледка" е проект с три основни цели:

Да запознае Новоселяни, приятели и гости с българското независимо кино и да възвърне интереса към българското филмово изкуство. Да предостави изява на младите български филмови таланти. И да стопанисва лятното кино в Ново село, което е културно наследство за селото.

Организаторите възнамеряват този пилотен проект да се превърне в нова инициатива в селото, която да съживи позабравените традиции от поколението на техните баби и дядовци.


"Идеята ни е да поканим кино любители от цяла България, с които да споделим нашето българско кино и отново да открием и възродим тази обич с нашите семейства и приятели и всички любители на филмите на едно много специално за нас място: лятното кино в Ново село. То отваря врати за първи път от 40 години! Решихме, че е време то отново да бъде възродено, да събере Новоселяни и да възвърне техните спомени, да поканим приятели, които да споделят радостта ни от гледането на филм на кино с нас. На българския филм. Важно за нас е, че правим този проект във и за Северозапада, където се случва (все още сравнително малко) на филмовата сцена." – споделят организаторите.

Община Ново село с радост подкрепя инициативата на младите хора и съдейства за реализирането на този проект. Партньори са също Читалище Ново село и сдружение "Кинематограф". 

Борис Босилков и Йоанна Насфади

Програма на "КиноГледка":

На 2 август "Един асансьор разстояние" на режисьора Крис Захариев е кратка комедия, която разказва за двама полицаи в академията. Следва "Муза" на режисьор Свилен Славов, която разказва за мистериозните начини, по които се проявява вдъхновението. Третото предложение е запазено за дебютния филм на режисьора Владислав Лаков – "Книга за Хората", в който ще проследим живота на един студент, който кара последната седмица от летния си стаж в библиотеката на малко село, където всички книги са застрашени от изчезване. Следва филмът "Любов" на Боя Харизанова с една човешка история по действителен случай, който е носител на 12 международни награди. Финалът на късометражната кино вечер ще завърши с "Разговори с моя не познат" на режисьора Лора Маркова.

На 3 август ще бъде представен режисьорския дебют на Яна Лекарска "Защото обичам лошото време". Една специална прожекция представлява къс документален филм за Новоселското кино, с разкази и спомени от неговите зрители!

Надя Атанасова разговаря с Борис Босилков, от Ново село, и Йоанна Насфади, от град Видин, които са част от организаторите на "КиноГледка".

Чуйте интервюто в прикачения файл.


Снимки: "КиноГледка"


По публикацията работи: Росица Михова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна